Nu skal der styr på kemi i vandmiljøet

EU-kommissionen har i årevis kritiseret, at især danske vandløb er i ukendt kemisk tilstand. Dermed mangler der viden til at vurdere, om miljøfarlige stoffer udgør et problem for vandmiljøet.
EU-kommissionen har i årevis kritiseret, at især danske vandløb er i ukendt kemisk tilstand. Dermed mangler der viden til at vurdere, om miljøfarlige stoffer udgør et problem for vandmiljøet. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Danmark har i otte år overhørt kritik fra EU-Kommissionen af, at vi ikke kender nok til den kemiske tilstand i vores åer, søer og kystvande, erkender miljøministeren. Hun vil nu måle flere steder, opgradere beregningsmodellerne og fastsætte miljøkvalitetskrav for flere stoffer. Fagfolk kræver hurtigere indsats.
23. juni 2020 kl. 06:15
errorÆldre end 30 dage

Kemi i vandmiljøet er et overset – nærmest helt ignoreret – miljøproblem. Det fastslog Dansk Miljøteknologi og andre branchefolk i WaterTech i en artikel i november i fjor, hvor SF også lovede at rejse sagen politisk.

I sidste uge indrømmede miljøminister Lea Wermelin (S) så på et samråd, at miljøfarlige stoffer ikke hidtil har været prioriteret i de vandplaner, som udmønter EU’s vandrammedirektiv og andre miljøregler – og at vi derfor har fået, hvad hun kaldte »kras kritik« fra EU-Kommissionen.

»Danmark har desværre længe overhørt en berettiget kritik om, at vi ikke ved nok om den kemiske tilstand,« erkendte ministeren på samrådet.

Hun fortalte, kritikken går helt tilbage til den såkaldte landerapport fra 2012 om de første vandområdeplaner, og at den er blevet gentaget af EU-Kommissionen i februar 2019. Det vil altså sige, da både S og V sad i Statsministeriet.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden