Nu kan renseanlæg få bedre økonomi i at producere fosforgødning fra slam

21. februar kl. 06:061
Herning renseanlæg
Herning Vand renseanlæg er en af de ganske få selskaber i Danmark, der udvinder struvit-fosforgødning. Nu giver nye regler grobund for flere. Illustration: Michael Rothenborg.
EU har givet økologisk landbrug lov til at bruge affaldsstoffet struvit fra spildevandsslam som gødning. Det kan give et gennembrud på et marked, der har stået næsten i stampe, siden man allerede for 10 år siden mente at kunne spinde guld på slammet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den nok største barriere for at få økonomi i at producere gødning fra renseanlægs fosfor er nu fjernet.

Efter en mere end 6 år lang og forsinket proces er affaldsstoffet struvit fra slammet i spildevand endelig optaget på bilag 2 i EU’s økologiforordning

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. marts kl. 13:54

"Det skyldes dels selskabs- og procestekniske regler, der bl.a. gør, at eventuelle indtægter fra salget af struvit skal modregnes i et vandselskabs indtægtsramme, dels at politikerne stadig ikke har stillet krav til genanvendelse af fosfor i de danske renseanlæg."

Det er ikke regler eller krav som gør at de fleste forsyningsselskaber ikke udvinder Struvit fra deres spildevandsslam, men at processen hverken økonomisk eller miljømæssigt giver mening når man han A-slam, hvor 100% af slammet P recirkuleres når slammet udbringes på landbrugsjord.

Hvis man bruger en masse ressourcer på at udvinder 30-35% af slammet P, står man tilbage med et P-forarmet spildevandsslam som man gør hvad med??
Forbrænder det til 3-dobbelt pris med CO2-aftryk og P-tab som miljøeffekt?