Nu er det nemmere at opspore, hvor uvedkommende vand kommer fra

Viby Renseanlæg
Drainman-projektet har bl.a. givet Aarhus Vand helt ny indsigt i sammensætningen af det spildevand, som modtages her på Viby Renseanlæg. Illustration: Aarhus Vand. Se større version
Ved hjælp af sensorer, datacrunching og machine learning har et MUDP-projekt kortlagt uvedkommende vand i en del af Aarhus. Resultaterne kan bl.a. bruges af forsyninger til bedre at planlægge reparationer og vedligehold.
28. oktober 2021 kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage

Store regnskyl og stigende grundvand sætter mange steder vandledninger under pres – et pres der kan blive så stort, at der trænger uvedkommende vand ind. En rapport fra Miljøstyrelsen vurderede i 2018, at mængderne på nationalt niveau er i størrelsesordenen 150-200 millioner m3 årligt – svarende til ca. 25-30 pct. af den samlede tilledte vandmængde på renseanlæggene.

Nu tyder resultater MUDP-innovationsprojektet ’Drainman’ i Aarhus på, at der kan være tale om endnu større mængder – i hvert fald i områder med dårlig nedsivningsevne og højt grundvandsspejl.

Det er de 40 km spildevandsledninger under bydelen Tranbjerg, der er blevet undersøgt med sensorer og målere i kombination med machine learning-modeller.

Det nyskabende ved projektet er, at det nu er muligt at kortlægge, hvilke typer vand der trænger ind i kloaksystemet, og hvor det sker. Det er muligt via behandling af flowmålingsdata at analysere, hvornår vandet strømmer i ledningsnettet, f.eks. fra nedbør. På den måde kan det uvedkommende vand opdeles i kilder – f.eks. grundvand, regnvand eller fejlkoblet vand.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.