Når spildevand sendes videre til nabokommuner

Måløv renseanlæg Værebro Å
Udløbet fra Måløv Renseanlæg, hvorfra store mængder næringsstoffer havner i Værebro Å-systemet, der danner grænse mellem Furesø og Ballerup kommuner. Åen, der på flere strækninger har miljøtilstanden 'ringe', ender i Roskilde Fjord. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Kommuner har en tendens til at sætte ind mod spildevand i egne vandløb og søer først, ifølge fagfolk. Furesø Kommune stopper nu overløb til eget badeområde m.m., mens der stadig udledes store mængder næringsstoffer til en å, der løber videre til nabokommuner. Kommunen lover dog snarlig indsats også her.
2. februar 2021 kl. 06:25
errorÆldre end 30 dage

Åen her danner grænse mellem de to kommuner, på nordsiden er det Furesø, på sydsiden Ballerup – inklusive Måløv Renseanlæg, der behandler en del af spildevandet fra Furesø Kommunes borgere.

Men mens Furesø Kommune nye spildevandsplan lægger op til en stor indsats i kommunens egne vandområder – i den nordlige del - er der lange udsigter til markante reduktion af udslippene fra Måløv Renseanlæg – der via Værebro Å-systemet fortsætter gennem flere kommuner og ud i Roskilde Fjord.

»Man bør også standse udledningen af skadelige mængder af næringsstoffer i den sydlige del af kommunen,« mener Carsten Juel, formand for DN (Danmarks Naturfredningsforening) Furesø.

Dansk Miljøteknologi og andre fagfolk har tidligere over for WaterTech peger på, at det på dette område langt fra er ualmindeligt, at en kommune – og især dens politikere - prioriterer egne borgere og vådområder højere end naboernes.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.