Når (grimme) regnvandshuller i jorden kommer til kort

Albertslund Søren Gabriel
Illustration: Michael Rothenborg.
Byudvikling og ny praksis fra klagenævn har skærpet kravene til, hvor hurtigt – eller langsomt – regn fra afløbssystemet må ledes ud i vandløb. Det har sendt forsyninger på jagt efter nye arealer til regnvandsbassiner – og både resulteret i grønne og grimme løsninger. KL og Danva lover at fremme de grønne.
Indblik22. september 2020 kl. 06:27
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er grænser for, hvor meget vand et vandløb kan tåle. Det har der sådan set altid været. Men grænserne er blevet skærpet i de seneste år, i takt med at EU’s vandrammedirektiv har tvunget de danske myndigheder – og Miljø- og Fødevareklagenævnet – til at ændre praksis.

»Det betyder, at hvor der før måtte komme 1-2 liter i sekundet pr. hektar befæstet areal til vandløb, må der nu komme langt mindre, typisk 0,35-0,5 liter,« siger Søren Gabriel, udviklingschef for klima og bæredygtighed i WSP-Orbicon.

Vi står i Albertslund ved Store Vejleå, et af hovedstadens større vandløbssystemer. Men vi kunne lige så godt stå ved en masse andre danske vandløb, især på Sjælland. To tredjedele af åerne her på øen lever ikke op til EU’s krav om god økologisk tilstand. Det skyldes en række faktorer, men i høj grad vandløbenes fysiske tilstand.

Slam i bunden i stedet for sten og grus

Afvandingsinteresser har gjort, at man tidligere rettede vandløbene ud og gravede dem dybere og bredere. På den måde dæmper man risikoen for oversvømmelserne ved våde vintre, men samtidig skaber man vandløb, der er for brede til at have en ordentlig vandhastighed i tørre perioder. Og det koster på vandløbenes økologiske kvalitet.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger