Mysterium opklaret: Kvælstofudledning til Øresund blev reduceret langt mere end ventet

Damhusåens Renseanlæg
Illustration: Biofos.
Biofos har overperformet, bl.a. ved hjælp af bedre styring af regnvand og renseanlæg. Den mindre udledning af kvælstof fra vandselskabets spildevand er ifølge Miljøstyrelsen hovedforklaringen på, at der ikke længere er kvælstofreduktionskrav i Øresund.
17. maj kl. 06:12
errorÆldre end 30 dage

I mange år var der et behov for at reducere ca. 240 ton kvælstof årligt i Øresund. Men da udkastet til vandområdeplaner 2021-27 (VP3) kom for nogle måneder siden, var der ikke længere et behov – noget af et mysterium, mente bl.a. Biofos.

Nu forklarer Miljøstyrelsen imidlertid, at hovedårsagen til, at der ikke længere er indsatsbehov i Øresund, er, at Biofos har reduceret kvælstofudledningen fra sine renseanlæg Lynetten og Damhusåen mere og hurtigere, end nogen regnede med – og uden, at der har været et egentligt krav om det.

»Den samlede kvælstofudledning fra renseanlæggene Lynetten og Damhusåen er reduceret fra 867 ton i 2021 (2012) til 581 ton i 2027 (2018), dvs. en reduktion på 286 ton N årligt,« forklarer Thomas Rützou, specialkonsulent for hav- og vandmiljø i styrelsen.

Der var et udskudt indsatsbehov for kvælstof 

Rützou uddyber om kvælstofregnskabet i vandområdeplanerne (og nu bliver det kompliceret):

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1

Det vil så sige, at grunden til, at jeg som landmand i flere år har skullet begrænse min kvælstofudledning, er den simple, at der skulle være plads til rensningsanlæggenes udledning.