Mysterium: Jordbærmarker kan være hovedkilde til Danmarks højeste DMS-koncentration

Eva Hansson og Henriette Kerrn-Jespersen ved afværgeboringen i Marbæk, der forhåbentlig kan bremse DMS'en i at brede sig yderligere. Bag træerne ligger det hårdt ramte vandværk.
Eva Hansson og Henriette Kerrn-Jespersen ved afværgeboringen i Marbæk, der forhåbentlig kan bremse DMS'en i at brede sig yderligere. Bag træerne ligger det hårdt ramte vandværk. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
I Marbæk ved Frederikssund er der målt 45 mikrogram DMS pr. liter grundvand; det højeste kendte i landet. Forureningsundersøgelserne viser, at en punktkilde i form af en tidligere maskinstation kun er en mindre del af forklaringen. Mistanken samler sig om gamle jordbærmarker.
Indblik 18. november kl. 06:33

»Det er virkelig et mysterium, at koncentrationen er høj,« siger planlægger Eva Hansson fra Novafos og ser sig omkring på markerne ved Marbæk Vandværk i Frederikssund i Nordsjælland.

Nede i sandmagasinet under hende og chefkonsulent Henriette Kerrn-Jespersen fra Region Hovedstaden har man fundet 45 mikrogram DMS pr. liter grundvand – det højeste, der er målt i Danmark. Grænsen for hvad der er tilladt i drikkevand, er 0,1 mikrogram.

»I store dele af Region Hovedstaden er grundvandet forurenet med DMS omkring eller noget over kriteriet på 0,1 mikrogram per liter; men i Marbæk er grundvandet påvirket i langt højere koncentrationer typisk i intervallet 1-20 mikrogram, og altså med en højdespringer på 45 mikrogram per liter. Så hvor  kommer de høje forureningsniveauer fra? Den punktkilde vi har fundet, kan ikke forklare det alene,« siger Henriette Kerrn-Jespersen.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden