Mysteriet om de 40 årlige ton kvælstof for meget til Øresund - der pludselig forsvandt

Øresund overløb
Illustration: Michael Rothenborg.
I årevis har det været forudsat, at kvælstofindholdet i spildevandet fra Københavns Kommune til Øresund skal reduceres med 240 ton årligt. Biofos kan levere 200 ton, og undrer sig over, at de sidste 40 ton nu ikke længere er et krav – og at der ikke er taget højde for ekstrabelastningen fra Lynetteholm.
5. april kl. 06:26
errorÆldre end 30 dage

Noget der var et stort problem, før de nye vandområdeplaner kom ud i december, er tilsyneladende ikke noget problem længere.

Det handler om udledningen af spildevand fra renseanlæg til Øresund, hvor de forrige vandområdeplaner (VP2, 2016-21) lagde op til en kontinuerlig årlig reduktion af Københavns Kommunes udledning på 40 ton kvælstof. Men det krav er taget ud af de nye planer (VP3, 2022-27).

De 40 ton blev bl.a. fremhævet af Biofos i et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvenserne ved etablering af Lynetteholmen i fjor.

I høringssvaret undrer Biofos sig over, at der ikke bliver taget højde for merudledningerne af kvælstof og fosfor fra Lynetteholm. Selskabet fremhæver, at »Københavns Kommunes spildevandsplan pålægger Biofos at reducere udledningen af kvælstof til Øresund med ca. 200 tons årligt i alt fra Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen.«

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger