Mindre pladskrævende tagafvanding med undertryk vinder frem

Carlsberg byen
Den alternative tagafvanding har bl.a. været velegnet til den røde lagerbygning i Carlsberg Byen. Illustration: Sweco. Se større version
Alternativ tagafvanding er fleksibelt og har en række andre fordele, der gør, at det bl.a. er blevet installeret hos Lego og i Carlsberg Byen. Der kan dog også være ulemper med tilstopning og støjgener.
1. december 2021 kl. 06:16
errorÆldre end 30 dage

Et alternativt tagafvandingssystem som er mindre pladskrævende og baseret på undertryk, vinder frem. Men markedsandelen for systemet burde være endnu større, mener de to ingeniørfirmaer EKJ og Sori.

Systemet hedder Geberit Pluvia, og er bl.a. blevet brugt på Lego House i Billund, Museet for Søfart i Helsingør, Grønttorvet i Valby – og ved ombygning af den røde lagerbygning i Carlsberg Byen.

»Der er særligt behov for fleksibilitet i tagafvandingssystemet, når man arbejder med ombygning af eksisterende, delvist fredede bygninger. Undertryks-systemet giver bedre muligheder for at tilpasse sig forholdene end det traditionelle gravitationssystem,« siger Jakob Sloth Jensen, ingeniør hos EKJ, der var rådgivere i Carlsberg Byen.

Grundelementet i undertryks-systemet er, at man har så lille en rørdiameter, at der hurtigt dannes en vandsøjle i den lodrette del af rørsystemet under tagbrøndene - og på et tidspunkt bliver vægten af vandkolonnen så stor, at den som et stempel suser ned gennem rørsystemet og suger vandet med, selvom der er et meget lille fald.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.