Milliarder af gratis vanddata bliver slet ikke brugt nok

Vandløb
Man udnytter langt fra potentialet for at granske sammenhænge på tværs af vandmiljøet, mener chefen for Danmarks Miljøportal, der godt vil have sine milliarder af data brugt endnu mere. Illustration: Mathias Bach Laursen/Danmarks Miljøportal. Se større version
Sekretariatschef fra Danmarks Miljøportal advarer mod silotænkning på miljødataområdet, som kan skabe ringere beslutninger inden for drikkevand, spildevand, vandmiljø og klimatilpasning. Han erkender, at portalen også selv kan gøre mere for at fremme mere og bedre brug af data.
9. november 2021 kl. 06:32
errorÆldre end 30 dage

Alene på vandområdet har Danmark milliarder af data, der er frit tilgængelige, men som ikke bliver brugt nok. Og samtidig går vi glip af endnu flere værdifulde data.

Det er hovedbudskaberne fra Nils Høgsted, sekretariatschef i Danmarks Miljøportal op til Digital Tech Summit.

»Danmark har et fuldstændig unikt datagrundlag på miljøovervågning, internationalt set. I udlandet ligger dataene ofte meget spredt, vi har dem samlet. Alene i løbet af 2021 har vi på miljøportalen frigivet to milliarder data for overfladevand. Men dataene bliver slet ikke brugt nok – eller rettere ikke bredt nok,« siger Nils Høgsted.

Brug data på tværs af siloer

Han påpeger, at kommuner, stat og visse universiteter er flittige til at bruge dataene – men at fagfolkene ofte ser meget traditionelt på dem.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.