Minister om forsinket PFAS-plan: »Der sker hele tiden noget nyt, som vi skal have med«

23. maj kl. 05:005
Miljøminister Magnus Heunicke (S) under indvielsen af Danmarks første PFAS-testcenter i Korsør.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) under indvielsen af Danmarks første PFAS-testcenter i Korsør. Illustration: Frederik Marcher Hansen.
Den nationale PFAS-handlingsplan lader vente på sig, men det skal være et ordentligt stykke arbejde, siger miljøminister i et interview.

Danmark skal have en national handlingsplan, der skal vise, 'hvor og hvordan der bedst sættes ind over for PFAS-forureningen' for at beskytte mennesker og miljø mod de giftige evighedskemikalier, der hober sig op i naturen. 

Det blev meldt ud efter at være efterspurgt fra mange sider, for otte måneder siden.

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. maj kl. 10:39

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig Lone Bechs indlæg. Der er rigtig mange ledere i vore virksomheder, der har mulighed fravælge PFAS stoffer, hellere i dag end i morgen. Desværre har de samme mennesker også mulighed for at tilvælge PFAS, hvilke helst ikke skal ske

1
23. maj kl. 06:20

Mens man venter på denne handlingsplan, kunne man spørge erhvervslivet, der via import og produktion vel har et vist medansvar. Hvad gør de aktuelt for at standse yderligere tilførsel af PFAS'erne? Hvor mange af relevante erhverv har vist initiativ og skaffet sig indblik og overblik over samt begrænset PFAS'ere i egne varer/råstoffer? På det punkt behøver man nok ikke at sidde på hænderne og vente på det offentlige.

3
27. maj kl. 06:37

Du kunne jo også som forbruger spørge dig selv "hvad skal jeg lade være med at købe for at begrænse PFAS". Ellers bliver det jo bare klima debatten om igen, hvor "nogen" skal kanøfles (bønder, lastbilchauffører, etc) for at give indtryk af at vi løser "vores" problemer.

5
28. maj kl. 07:35

Ellers bliver det jo bare klima debatten om igen, hvor "nogen" skal kanøfles (bønder, lastbilchauffører, etc) for at give indtryk af at vi løser "vores" problemer.

Når landbrug og lastbiler får så megen opmærksomhed skyldes det dels, at der vitterligt skulle være megen miljø/klimaeffekt at hente netop dér. Mht. klima vist især på nogle ganske få aktiviteter: diesel + bøvsende køer. Nemmere at beskrive og regulere. Dels at en betragtelig del af dem reagerer meget demonstrativt imod regulering/afgifter. Det sidste gør så, at pilen hele tiden peger på dem.

Jeg mener selv, at bybefolkning og -erhverv burde klandres lige så meget for ringe klima- og miljøpræstationer. Deres samlede aftryk er så meget mere diffust, altså ultramange miljøproblemer på ultramange aktører. Tekstil-branchen og -forbrugere fx er én stor kollektiv disgrace.

4
28. maj kl. 07:05

Enig i, at den enkelte forbruger har et stort medansvar. Inkl. den voksende skare, der selv 'importerer' fra hele jodkloden via nettet.

Man kan dog få det indtryk, at når miljøproblemer bliver tilstrækkeligt ubehagelige, så vender flertallet i medierne sig ensidigt om mod den offentlige sektor og forventer at denne skal fikse det hele, gerne lige på en studs. Fikseren har haft mangeårig personaleflugt pga. dårlige arbejdsvilkår, udflytninger og lavere lønninger. Mens 3/4 af den arbejdende del af befolkningen og samtlige medier repræsenterer den private sektor, inkl. dér hvor den indledende innovation, til- og fravalg af smarte kemikalier og tekløsninger sker.

(Hvilket absolut ikke er en opfordring til at droppe kritisk dækning af det offentlige; blot at dele krabasken mere ligelig mellem parterne)