Membranfiltrering kan både fjerne DMS og blødgøre

membrananlæg Dragør
Membrananlægget her syner måske ikke af meget, men det kan få stor betydning i de danske vandselskabers kamp for at fjerne DMS fra drikkevandet. Illustration: Hofor. Se større version
Pesticidresten DMS er et stort og stigende problem i hovedstaden. Omvendt osmose-membraner kan effektivt fjerne den og samtidig gøre vandet blødere, viser forsøg. Men teknologien producerer ekstra spildevand og er mere anvendelig på nogle lokationer end andre.
Indblik24. november 2020 kl. 06:20
errorÆldre end 30 dage

Da pesticidresten DMS ramte den danske vandsektor i 2018, var Hofor blandt de forsyningsselskaber, det gik hårdest ud over.

Hvidovre og Dragør vandværker havde indhold af DMS på eller lige over grænseværdien, og Hofor blev akut nødt til at bringe koncentrationen under kvalitetskravet ved at omlægge produktionen. I håb om at finde en mere holdbar løsning iværksatte man derefter flere forsøg med forskellige teknologier til at rense vandet for DMS.

Resultaterne foreligger nu, og der er både godt og dårligt nyt, fortæller Mathilde Hedegaard, vandkvalitetsspecialist i Hofor.

Hofor har pesticidrester i 81 procent af det drikkevand, man leverer  dog under grænseværdien. Der er DMS i godt 60 procent – det findes på 11 af selskabets 14 vandværker, og tendensen er stigende på nogle af værkerne.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Krzysztof Kowalski
24. november 2020 kl. 09:04

Vi har faktisk lavet en vurdering af forskellige alternativer og membranfiltering har mening også for ikke-stor vandværker. Læs her: https://danwatec.dk/wp-content/uploads/2019/10/Videreg%C3%A5ende-vandbehandling_DanwatecGuldager_2019.pdf