Meget små mængder arsen i drikkevand kan skade fostre - det kan godt lade sig gøre at rense bedre

Drikkevand
I dag ligger den danske grænseværdi på arsen i drikkevand på fem mikrogram per liter. Illustration: Flynt / Bigstock.
Nyt stort dansk studie af medfødt hjertesygdom: Arsen kan være farligere end hidtil troet. Et enkelt mikrogram pr. liter er nok til at skade, siger forsker, der foreslår ny grænseværdi - som ikke bliver særlig dyr at leve op til.
16. marts kl. 19:47
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selv meget små mængder af arsen under den danske grænseværdi på fem mikrogram per liter kan medføre, at nyfødte fødes med misdannelser i hjertet. Det kan være en fejl i en hjerteklap, et hul i hjertets skillevægge eller en forsnævring i de store kar i hjertet.

Det viser et helt nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, der er baseret på sundhedsdata fra mere end en million danske spædbørn født mellem 1997 og 2014. Disse er krydset med data om mødrenes bopæl under graviditeten og data fra GEUS om niveauerne af arsen i drikkevand rundt omkring i landet.

»Det er bekymrende, og det kan betyde, at vi i dag har en for høj grænseværdi, der ikke beskytter børn i forhold til medfødt hjertesygdom,« siger Annette Kjær Ersbøll, der er professor i geografisk og registerbaseret epidemiologi på Statens Institut for Folkesundhed og har stået i spidsen for studiet.

I dag ligger den danske grænseværdi på arsen i drikkevand på fem mikrogram per liter. Ved et indhold over grænseværdien fødes 12,3 ud af 1.000 børn med hjertesygdom. Ved et indhold mellem et og 4,9 mikrogram pr. liter – og altså inden for det tilladte niveau – fødes 12 ud af 1.000 børn med hjertesygdom.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger