Mads Warming ved anlægget på Aarhus Havn.
Mads Warming ved anlægget på Aarhus Havn.

Foto : Danfoss

Marselisborg Renseanlæg er blevet et kraftværk

Med en energiproduktion på 234 pct. af den forbrugte energi er Marselisborg Renseanlæg verdens mest energieffektive renseanlæg. Den årlige elproduktion er 4,8 mio. kWh.
Marselisborg er ikke alene navnet på den kongelige residens i Aarhus. Når man taler renseanlæg, er Marselisborg lig med verdensledende. En renovation af anlægget på Aarhus Havn har gjort Marselisborg Renseanlæg til det mest energieffektive renseanlæg i verden.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

17 renseanlæg er blevet til 4
av
Illustration: Aarhus Vand

 

For ti år siden besluttede Aarhus Vand at samle vandrensningen fra 17 mindre anlæg på to store renseanlæg Egå Renseanlæg og Marselisborg Renseanlæg. Der er allerede nedlagt 13 renseanlæg, så Aarhus i dag får renset vandet på anlæg i Egå, Marselisborg, Viby og Aaby.

Egå Renseanlæg er blevet energirenoveret for 80 mio. kr. og har nu den nødvendige kapacitet, mens Marselisborg Renseanlæg har alt for lille kapacitet til at opfylde de fremtidige behov, hvor der ud over den nuværende mængde spildevand skal renses spildevand fra både Åby, Viby og 4.000 nye indbyggere, som er befolkningstilvæksten pr. år i Aarhus.

Derfor skal der etableres et nyt moderne renseanlæg, som Aarhus Vand forventer at tage i brug i 2026.