Lossepladser kan blive del af stormflodsbeskyttelsen af en storby

Odense klimaskader
Gert Laursen ved Odense Kanal med den gamle losseplads til venstre, den nye til højre og noget af det oversvømmmelsestruede infrastruktur i baggrunden; i form af Fynsværket. Illustration: Michael Rothenborg.
En sluse inde i Odense Kanal er langt billigere end en højvandsbeskyttelse ude ved fjordmundingen og har også andre fordele: F.eks. kan den blive forstærket af affaldsbjerge fra to af Danmarks største lossepladser.
3. maj kl. 06:00

Seks millioner ton affald fordelt på 54 hektar har gjort en langstrakt ø i Odense Fjord landfast med resten af Fyn.

Stige Ø var Danmarks største losseplads, da den blev lukket i 1994. Siden er der blevet hældt jord ovenpå, så det i dag er rekreativt område med bl.a. legeplads, crossfit, mountainbike-stier og stjernekiggerbase.

Nu kan den gamle losseplads komme til at gøre endnu mere gavn sammen med den nye losseplads på den anden side af Odense Kanal, Odense Nord Miljøcenter, der i dag er blevet Stige Ø’s storebror, i hvert fald arealmæssigt.

Bakkerne med affald på hver side af kanalen kan nemlig blive en forlængelse af den sluse, man overvejer som en løsning på stormflodstruslen mod Odense.

»Hvis man forestiller sig en stormflods-højvandssluse i kanalen, så vil den jo ligge godt her, hvor affaldsbjergene kan være en slags barrierer, der modvirker at vandet løber udenom,« siger Gert Laursen, geolog og klimamedarbejder i Odense Kommune.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger