Livscyklusanalyse understøtter brug af regnvand til toiletter og vaskemaskiner

Renseværket i Nye der renser regnvand fra tage, veje og pladser, og sender det til toiletskyl og tøjvask i boligerne. Værket er udstyret med avanceret renseteknik, der bl.a. sikrer, at vandet ikke misfarver tøjet.
Renseværket i Nye der renser regnvand fra tage, veje og pladser, og sender det til toiletskyl og tøjvask i boligerne. Værket er udstyret med avanceret renseteknik, der bl.a. sikrer, at vandet ikke misfarver tøjet. Illustration: Aarhus Vand. Se større version
Ny bydel i Aarhus anvender som de første sekundavand fra et forsyningsselskab til toiletter og vaskemaskiner. Analyse viser besparelser på grundvand, el, rengøring – og at en plastiktank er bedre end stål til opbevaring.
16. november kl. 06:15

Sekundavand har været et omdiskuteret fænomen i den danske vandsektor i årtier. Kan det virkelig betale sig at opsamle vand fra overflader og dræn, rense det og anvende det til toiletskyl og vaskemaskiner? Eller har en besparelse på den knappe ressource grundvand andre uhensigtsmæssigheder, f.eks. ift. andre dele af miljøet?

Nu har DTU Miljø analyseret forsyningen med sekundavand i den nye ’bæredygtige’ Aarhus-bydel Nye, og har bragt os lidt nærmere svaret.

»Der er ikke noget entydigt resultat, men på tre væsentlige områder er der ingen tvivl om, at løsningen med sekundavand er fornuftig, bæredygtighedsmæssigt,« siger Maria Faragò, der har gennemført livscyklusanalysen på DTU Miljø.

Regnvandssøer klimasikrer og leverer vand

I Nye bliver alt regnvand og overfladevand samlet i en række søer, der også fungerer som klimasikring i forbindelse med ekstreme vejrhændelser. Derudover indsamles vand fra drænrør ved huse og veje. De to typer vand bliver renset i et separat renseværk.

Da der endnu ikke er standarder for denne type sekundavand, og da anvendelsen i vaskemaskiner kræver, at vandet ikke indeholder allergifremkaldende stoffer, bliver det renset til en kvalitet, der næsten svarer til drikkevand.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden