Lang vej til stormflodssikring af meget udsat by

Nakskov
Nakskov er meget udsat for oversvømmelser; f.eks. er kajkanten helt ned til 1,65 meter over daglig vande. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Ifølge en opgørelse er Nakskov den by i Danmark, der har den største akutte oversvømmelsesrisiko. Men sikring af byen kan blive meget dyr. Så selv om diverse modeller er undersøgt, og et skitseprojekt er på plads, er der stadig stor uklarhed om finansieringen.
26. oktober 2021 kl. 06:20
errorÆldre end 30 dage

Både i januar 2018 og januar 2019 stod højvandet kun få centimeter fra kajkanten i Nakskov.

Det var heldigvis stille vejr, så vandet nåede kun en vandstand på 1,59 meter over dagligt vande. Blæst ville have givet bølgetoppe oveni og nok ført til oversvømmelser, for i Nakskov er kajkanten på det laveste sted 1,65 meter.

Og en vandstand over det niveau kan ramme ret store værdier: Havnekajen er lang, og terrænet bagved stiger meget lidt.

Kystdirektoratet har da også i sit værktøj Kystplanlægger anbefalet, at den lollandske by får en højvandslukke eller anden stormflodsbarriere ved havnen. Direktoratet peger endog på, at man bør reducere risikoen inden for 20 år – hvilket er relativt sjældent i Kystplanlægger for en provinsby af denne type og størrelse.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.