Kunstig intelligens skal udvikle nyt ’vådindeks’

Under den hvide bro... var der ikke plads til at sejle med en båd med to efter den våde vinter 2019-20.
Under den hvide bro... var der ikke plads til at sejle med en båd med to efter den våde vinter 2019-20. Illustration: Jammerbugt Kommune. Se større version
Jammerbugt Kommune vil samkøre data om overfladevand, terrænnært grundvand og andre oplysninger, der er relevante for (by)planlægningen i det nye klima – og som ikke hidtil har været i samme screeningsværktøj. Det vil bl.a. give et markant bedre beslutningsgrundlag, når der skal anlægges infrastruktur og bygges nyt.
29. april kl. 06:30
errorÆldre end 30 dage

Man behøver ikke kunstig intelligens eller anden datamodellering for at konstatere, at der er mere tørt ved Den Hvide Bro i Jammerbugt Kommune i år, end der var sidste forår – hvor man dårligt nok kunne bruge vejen her (se fotos øverst (fra i fjor) og nederst (fra i år)).

Men AI (Artificial Intelligence) er belejligt eller måske ligefrem nødvendigt, hvis man ønsker mere viden – f.eks. om hvor meget nedbør, der skal til, før brovejen bliver helt ubrugelig, eller om jorden omkring er egnet til landbrug i de kommende årtiers varmere og mere ekstreme klima.

Og en model baseret på kunstig intelligens vil være endnu mere brugbar i de områder af Jammerbugt, som kommunen overvejer at bruge til byudvikling. Sådan et datadrevet screeningsværktøj skal nu udvikles – indholdet indbefatter bl.a. et såkaldt vådindeks, der også skal kunne bruges i resten af landet.

Mens begrebet tørkeindeks ofte bruges i de varme somre, hvor brandfaren stiger i takt med tørkegraden, har man endnu ikke opereret med et vådindeks.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden