Kritik: Lidt for smart markedsføring hos blødt vand-firmaer

7. december 2021 kl. 06:292
Drikkevand
Illustration: Bigstock.
Blødt vand-firmaer bør ikke koble mellem blødgøring og rent drikkevand, mener DTU-lektor og Forbrugerrådet Tænk, der minder om, at der også er en del ulemper ved blødgøring. Firmaerne afviser kritikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Blødt vand-firmaet JVT reklamerer på sin hjemmeside og sine biler ved at skrive 'Kilden til rent drikkevand'.

JVT skriver også, at man har produkter, der kan fjerne pesticider eller mikroplast.

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. december 2021 kl. 16:02

Interessant artikel som igen bekræfter behovet for afklaring af "hvem som har ansvaret for hvad".

Facit er, at det er Vandforsyningerne der har ansvaret for at fremstille og levere rent drikkevand og kravene herfor gælder fra boring til bygningens sidste tappested. Forbrugere og erhverv (bygningsejeren) har ansvaret for at vedligeholde sine vandinstallationer, men skal ikke ændre på vandets kvalitet.

I Bygningsreglementet henvises der til DS439 (Norm for vandinstallationer), gældende Rørcenteranvisninger ("015 - Sikring mod tilbagestrømning", "017 - Risikovurdering og bekæmpelse af legionella", samt "027 - Vandinstallationer i bygninger"), DS/EN1717 (Sikring mod tilbagestrømning) og DS/EN806-5 (Drift og vedligehold af komponenter i bygningers vandinstallationer).

Derudover er det vigtigt at understrege, at for byggevarer i kontakt med drikkevand gælder at disse har en VA eller GDV godkendelse, alternativt opretholder en DVGW eller KIWA godkendelse (sidstnævnte enten som en Svensk eller Hollandsk godkendelse). Kravene til godkendelse og vedligehod fremgår iøvrigt også af Fødevarestyrelsens Hygiejnevejledning 9236 (2014).

Håber at dette lille indspark kan hjælpe til afklaring af "hvem som må gøre hvad".... Finn Bøye Nielsen, Dansk Drikkevandskontrol ApS

2
9. december 2021 kl. 10:29

Og hvem skal have ansvaret for vandkvalitet i forhold til korrosionskriteriet? Her man skal bruges ”Vejledning om metalliske materialer til vandinstallationer” Miljøstyrelsen Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 12 2005 og tysk standard DIN 38404-10: beregning af kalkmætning i vand, december 2012. Så mere viden kommer om vand og installationer mere kraft skal være implementeret for at opholde vandskvalitet og byggevarer, som er designet for kontakt med drikkevand med defineret kvalitet.