Kommune vil genbruge havnesediment som kystsikring – men direktorat siger nej

Odden færgehavn
Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Nyttiggørelse af oprenset sediment fra Odden Færgehavn til kystsikring ville hjælpe både husejere og havmiljø. Men Kystdirektoratet siger nej og foretrækker, at materialet ender oven på naturbeskyttet ålegræs. Den principielle sag er endt hos Miljø- og Fødevareklagenævnet.
4. marts 2021 kl. 06:30
errorÆldre end 30 dage

I Odden Færgehavn er der for meget sand og grus. Længere oppe ved Sjællands Odde er der for lidt.

Så hvorfor ikke genbruge nogle af de materialer, som alligevel skal renses op af havnen til kystsikring oppe ved Odden, tænkte man i Odsherred Kommune. Og Storebælt A/S, der skal rense havnesedimentet op, var helt med på denne idé om nyttiggørelse.

Men Kystdirektoratet sagde nej. Direktoratet vil have sendt sedimentet nedstrøms til et område med ålegræs, hvor det ifølge Aarhus Universitet kan være til skade for havmiljøet.

»Det er meget svært at finde mening i den holdning,« siger Rasmus Kruse Andreasen, landskabsforvalter og kystsikringsansvarlig i Odsherred Kommune.

Han står mellem diget og stranden, halvanden kilometer nord for havnen, hvor der i forvejen strandfodres med grusgravsmaterialer. Det er dyrt for sommerhusejerne her i Yderby Lyng, nogle betaler helt op mod 40.000 kroner om året for at beskytte kysten og diget her.

Derfor var de helt med på ideen, da Rasmus Kruse Andreasen foreslog, at man i stedet genbrugte havnesedimentet.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.