København udskyder vandmiljø-indsats - kan komme på kant med EU-regler

Utterslev Mose
Kloakoverløbet U15 er en større synder end hidtil antaget ift. forureningen af Utterslev Mose - og gør det endnu sværere for Københavns Kommune at leve op til EU's vandmiljøkrav. Illustration: Michael Rothenborg.
En rapport til Københavns Kommune har anvist to løsningsscenarier med bl.a. reduktion af kloakoverløb i nabokommune, der kan få den stærkt forurenede Utterslev Mose til at opfylde EU’s vandmiljøkrav. Men forvaltningen kan ikke sige, hvornår der sker noget.
20. januar kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er lidt svært at finde, kloakoverløbet U15. Men det er anseelige mængder overløbsvand, som det leder ud til Utterslev Mose, og som medvirker til, at det er svært at skabe god økologisk tilstand i mosen senest i 2027, som EU’s Vandrammedirektiv ellers kræver.

For godt et år siden viste nye tal fra Hofor og Novafos, at der er blevet udledt mere spildevand til mosen end hidtil antaget; det var især U15 og to andre overløb fra Gladsaxe Kommune, der var større syndere end hidtil antaget.

Det førte til, at Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune (som Utterslev Mose hører under) godkendte en række initiativer fra forvaltningen til at forbedre vandkvaliteten i mosen. Der blev også bestilt en rapport fra konsulentfirmaet WSP/Orbicon, der skulle gennemregne forskellige initiativers effekt.

Rapporten forelå i juli 2021 og indeholdt to løsningsscenarier, hvor Københavns Kommune kunne skabe god økologisk kvalitet i Utterslev Mose senest i 2027. Men sagen er stadig ikke blevet forelagt de københavnske politikere - selv om chancen for at opnå den krævede vandkvalitet inden fristens udløb, falder for hver måned der går.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.