Klimavej bremser oversvømmelser, fremmer grøn energi, og kan sætte turbo på kold fjernvarme

Theis Raaschou Andersen Klimavejen Hedensted.
Illustration: Michael Rothenborg.
En klimavej i Hedensted har bevist sit værd – og har nu ledt til en Termovej, der i endnu højere grad kan udnytte geotermisk energi. Samtidig leder den regnvand væk. Der er således både CO2-reduktion og klimatilpasning i teknologien.
31. marts kl. 06:29
errorÆldre end 30 dage

’Tryllevejen’ kaldes den af børn fra Børnehuset Lille Dalby.

Og set med barneøjne kan det da også nærmest virke som trylleri, at det vand der falder på vejen udenfor børnehuset hurtigt forsvinder ned gennem asfalten – og ifølge de voksne omdannes til varme og varmt vand indenfor.

Men den er god nok. Og uden egentligt trylleri. Klimavejen i Hedensted – som Tryllevejen kaldes i fagkredse – er 50 meter lang, heraf 25 med standardasfalt og 25 med permeabel, hvor regnvand kan trænge igennem.

Nedenunder ligger jordvarmeslanger begravet i vejkassen, der er vejens bærende struktur. Slangerne optager varme fra vejkassen og det regnvand, som siver gennem asfalten. En jordvarmepumpe i Børnehuset Lille Dalby, indvinder herefter energien fra Klimavejen til rumvarme og varmt brugsvand.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger