Klagenævn og professor dumper vejledning om udledning af spildevand - ministerium overvejer ændringer

1. marts kl. 10:261
RGS Nordic
RGS Nordic renser sit spildevand grundigt, men pga. begrænsede teknologiske muligheder overskrider 17 ud af 24 stoffer alligevel miljøkvalitetskravene for Agersø Sund, som spildevandet udledes til. Illustration: RGS Nordic.
Miljøstyrelsens vejledning tillader merbelastning med miljøfarlige stoffer med op til 5 pct. til et vandområde, der i forvejen er overbelastet. Men det er i strid med EU-Domstolens praksis, fastslår Miljø- og Fødevareklagenævnet og professor - der mener, at vejledningen nu skal ændres. Styrelsen »ser med alvor« på kritikken, og Miljøministeriet analyserer nu sagen.

Artiklen er opdateret 2. marts med citat fra Miljøstyrelsen og supplerende kommentarer fra Ellen Margrethe Basse.

En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet er formentlig dødsstødet til Miljøstyrelsens vejledning om udledning af spildevand til vandmiljøet.

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. marts kl. 13:23

I nævnets afgørelse står: ”Nævnet konstaterer, at der i miljøkonsekvensrapporten desuden er henvist til Miljøstyrelsens FAQ spørgsmål 43 om, at en merudledning ikke må medføre en forhøjelse af den i forvejen forekommende koncentration ved blandingszonens rand på mere end 5 %, men at der i den konkrete sag ikke er udpeget en blandingszone. Efter nævnets opfattelse er FAQ spørgsmål 43 derfor ikke relevant i denne sag. Nævnet bemærker, at nævnet ikke med denne afgørelse har taget stilling til anvendelsen af Miljøstyrelsens FAQ spørgsmål 43 i forhold til afgørelser om udpegning af blandingszoner.”

Med andre ord kan det ikke udelukkes, at myndigheder kan anvende de 5 % på kanten af en blandingszone, når en blandingszone er udpeget.

I denne konkret sag var der åbenbart ikke udpeget en blandingszone.