Kan man kalde 2021 'Det forsømte vandår'? Der var da lyspunkter – men dæleme også mange udsættelser

Hund
Ugens Vand er i ugens anledning blevet til Årets Vand, og vi bruger for tredje gang på få måneder et billede af redaktørens hund som blikfang. Men denne gang også med solnedgang. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Årets Vand: Der kom ikke for alvor en mere helhedsorienteret tilgang til vandkredsløbet hos myndighederne. Og rigtig mange sager blev udsat igen; bl.a. bedre beskyttelse af drikkevand, bedre incitament for at nedbringe udledning af spildevand til vandmiljø og regler, der skulle øge tempoet i klimatilpasningen. Der var dog også positivt nyt.
22. december 2021 kl. 19:18

Lad os sige det med det samme: WaterTechs generelt optimistiske approach blev ret udfordret her i 2021.  Året bød heldigvis på en del positive nyheder, men rigtig mange ændringer på vandområdet blev udsat eller ligefrem syltet - på trods af samfundsøkonomiske beregninger ofte viste, at ændringerne kunne betale sig.

Ved indgangen til 2021 ønskede mange centralt placerede aktører sig bl.a. en mere holistisk og bedre koordineret håndtering og samtænkning af hele vandkredsløbet; fra drikkevand over spildevand til klimatilpasning og alt, hvad det berører – og en regulering, der understøtter dette.

Men silotænkning er stadig udbredt, ikke mindst hos myndighederne – og så er det ekstra svært for vandbranchen at rive siloerne ned. For blot at nævne et eksempel så fokuserer den nye sprøjtemiddelstrategi, som miljøminister Lea Wermelin (S) i øjeblikket forhandler med Folketingets partier, på tiltag, der knytter sig til forhold mellem sprøjtemidler og grundvand. Der står direkte i forhandlingsoplægget, at ’Øvrige tiltag på drikkevandsområdet må blive rejst i andre spor’. Ikke særlig helhedsorienteret.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.