Kan Jordens vand stamme fra Solen?

Kunstnerisk fremstilling af, hvordan vand både er bragt til Jorden af asteroider og mindre støvkorn, hvor vandet er dannet ved, at brintkerner (protoner) fra solvinden har oxideret mineraler.
Kunstnerisk fremstilling af, hvordan vand både er bragt til Jorden af asteroider og mindre støvkorn, hvor vandet er dannet ved, at brintkerner (protoner) fra solvinden har oxideret mineraler. Illustration: University of Glasgow. Se større version
Britiske forskere fremsætter ny teori om, hvorfra Jorden fik sine store mængder af vand.
Indblik21. december 2021 kl. 06:10

»Oprindelsen til Jordens vand er et uløst mysterium.«

Sådan indledte en forskergruppe fra Arizona StateUniversiry i USA i 2018 en videnskabelig artikel i tidsskriftet JGR Planets.

Umiddelbart lyder det lidt mærkværdigt, for det er bredt accepteret, at store vandmængder blev bragt til Jorden kort efter dens dannelse ved nedslag af kometer og asteroider.

Men det er et mysterium.

For forholdet mellem almindelig hydrogen (H) eller brint og den tungere version deuterium (D) i vandmolekyler på Jorden stemmer ikke overens med det forhold, som findes i vand på de typer af asteroider og kometer, man mener har leveret vandet.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.