Mike Rasmussen fra Amphi Consult med den robuste og aggressive indvandrer, der har fået lukket to søer i en naturpark.
Mike Rasmussen fra Amphi Consult med den robuste og aggressive indvandrer, der har fået lukket to søer i en naturpark.

Foto : Michael Rothenborg

Invasiv plante skal dræbes med folie

To søer på Sjælland er lukket, indtil en aggressiv akvarieplante fra Sydamerika er udryddet. Planten ser fredelig ud, men kan både kvæle andre planter og fisk og medvirke til oversvømmelser.
»Søen er lukket på grund af spredningsfare,« står der på gitteret. Og ved siden af er der forbudsskilte mod hund, hest og fiskeri. Der ser ellers meget fredeligt ud her ved Fiskesøen og Hundesøen i Hedeland Naturpark mellem Høje Taastrup og Roskilde på Sjælland. Men under overfladen lurer en af de mest aggressive trusler mod hjemmehørende danske planter.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

Stop spredningen

Det er ofte akvarieejere, der uvidende sætter invasive vandplanter ud i naturen, og det er ofte fiskere, der spreder dem videre.

Hvis man fisker i søer, bør man derfor altid rense sit grej med kogende vand. Et ganske lille blad, der ikke er blevet skoldet, kan bringe planten videre.

Kogende vand kan også dæmme op for spredningen af andre invasive arter, f.eks. smalbladet vandpest, som er et af de største problemer af denne type i Danmark.