Marselisborg Renseanlæg producerer allerede energi og fosfor. Med Aarhus ReWater, som skal stå færdigt i 2026, tager Aarhus Vand skridtet videre.
Marselisborg Renseanlæg producerer allerede energi og fosfor. Med Aarhus ReWater, som skal stå færdigt i 2026, tager Aarhus Vand skridtet videre.

Foto : Ole Hartmann Schmidt

I Aarhus står Re for ressourcer

Når Aarhus i 2026 har et nyt renseanlæg, kan det trække ressourcer ud af spildevandet, og universiteter og innovative virksomheder skal have muligheder for at teste nye ideer.
Aarhus Vands kommende renseanlæg Aarhus ReWater minder på flere måder om det amerikanske månelandingsprojekt, som det tog sig ud i begyndelse af 1960’erne. Man har en vision, men præcis hvor man vil ende, og hvordan man skal komme derhen, ved man endnu ikke. Og så har man sat sig selv under pres med en deadline.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

Første deadline er 2026

Aarhus ReWater skal stå færdigt i 2026, og i foråret 2017 gik Aarhus Vand i gang med udviklingsprocessen, som skal lede hen imod opførelsen af anlægget.

Den overordnede tidsplan ser således ud: 

  • 2017-2025: Udvikling af nye teknologier
  • 2017: Udbud af bygherrerådgivning (COWI er valgt som bygherrerådgiver)
  • 2018-2021: Udbud af VVM-undersøgelse, gennemførelse af VVM-undersøgelser, kommuneplantillæg, lokalplan m.m.
  • 2019: Udbud af arkitektteam og procesteam
  • 2019-2026: Projektering, udbud og opførelse af Aarhus ReWater
  • 2026: Ibrugtagning
  • 2027-?: Videreudvikling af Aarhus ReWater
17 renseanlæg er blevet til 4
av
Illustration: Aarhus Vand

 

For ti år siden besluttede Aarhus Vand at samle vandrensningen fra 17 mindre anlæg på 2 store renseanlæg, Egå Renseanlæg og Marselisborg Renseanlæg. Der er allerede nedlagt 13 renseanlæg, så Aarhus i dag får renset vandet på anlæg i Egå, Marselisborg, Viby og Aaby.

Egå Renseanlæg er blevet energirenoveret for 80 mio. kr. og har nu den nødvendige kapacitet, mens Marselisborg Renseanlæg har alt for lille kapacitet til at opfylde de fremtidige behov, hvor der ud over den nuværende mængde spildevand skal renses spildevand fra både Åby, Viby og 4.000 nye indbyggere, som er befolkningstilvæksten pr. år i Aarhus.

Derfor skal der etableres et nyt moderne renseanlæg, som Aarhus Vand forventer at tage i brug i 2026.