Hvor skal hovedstadens femte store skybrudstunnel løbe hen?

Søerne København
Illustration: Bigstock.
En tunnel skal klimasikre Nørrebro og Frederiksberg, og vandet skal ledes til havnen. På vejen skal det enten forsinkes i Søerne eller i et underjordisk anlæg. Det første er mest bøvlet miljømæssigt, det sidste er dyrest. Det samlede regnestykke er meget kompliceret – og inkluderer måske også beboerdrømme om åbning af en rørlagt å.
18. marts 2021 kl. 06:20
errorÆldre end 30 dage

En af de cases, der stadig nævnes blandt folk i vandsektoren – også blandt udenlandske fagfolk – om Københavns klimatilpasning, er en markant sænkning af vandspejlet i Sankt Jørgens Sø. En vandstand på 3,2-3,4 meter under det nuværende niveau kombineret med en søpark i den vestlige del skulle sikre, at skybrudsvand fra Nørrebro og indre Frederiksberg kunne løbe naturligt dertil.

Men de to scenarier for dette projekt blev droppet allerede i november 2019. Ikke kun pga. diverse fredninger og beboerprotester, men også fordi en forundersøgelse havde vist, at det ville være for dyrt sammenlignet med alternative scenarier.

I stedet arbejdes videre med to scenarier; 

Enten en mindre sænkning af vandspejlet, kombineret med pumpeanlæg, som sørger for, at skybrudsvand kan ledes til søen fra tilstødende skybrudsprojekter.

Eller etablering af en stor skybrudstunnel med dobbeltfunktion som rørbassin i et tracé, som strækker sig fra Bispeengbuen og under Åboulevarden.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger