Høje sandpriser forsinker kystbeskyttelse

Strandvejen Rungsted
Det er herfra busskuret og nordpå, at der mangler kystbeskyttelse i form af sandfodring - for at Strandvejen ikke skal blive undermineret af Øresund. Vejarbejdet man kan skimte, har ikke noget med kystprojektet at gøre. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Den globale mangel på sand breder sig som ringe i vandet, og resulterer nu også i, at danske kystprojekter udsættes på grund af høje priser.
23. november 2021 kl. 06:20
errorÆldre end 30 dage

På den ene side villaer til tocifrede millionbeløb, på den anden side Øresund. Denne dag er havet roligt, men det kan godt vise tænder - og derfor er Strandvejen ved at blive undermineret. Ifølge Hørsholm Kommune vil vejen »på et tidspunkt falde i vandet«, hvis man ikke sandfodrer.

Alligevel er anlægget af ny kystbeskyttelse langs Rungsted Strandvej netop blevet udskudt til 2022.

»Projektet var oprindeligt planlagt til dette efterår, men i forbindelse med udbuddet, har det desværre vist sig, at priserne på sand er højere end forventet,« skriver kommunen på sin hjemmeside.

En af de største mangelvarer

Det er så vidt vides første gang, at kystbeskyttelsen af Danmark bliver direkte ramt af den globale sandmangel, som forskere har udnævnt som en af de største mangelvarer her i det 21. århundrede.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.