Her skal åen genslynges – det sparer ca. 85 mio. kr. ift. store regnvandsbassiner

Lille Vejleå
Tommy Koefoed og Peter Dreier ved den meget lige å, der snart skal genslynges - til glæde for både klimasikring og vandmiljø. Se før- og efter illustration nederst i artiklen. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Det kan gavne både økonomi og miljø, hvis man klimatilpasser ved at genslynge i stedet for bare at øge bassinvolumen. I et projekt syd for hovedstaden er prisen helt nede på omkring 1/7-1/8 for den blågrønne løsning ift. den traditionelle grå.
14. december 2021 kl. 06:28
errorÆldre end 30 dage

Der er ikke meget sving på Lille Vejleå her lige før Ishøj ved hovedstaden. Som så mange andre danske vandløb blev det rettet ud engang i 1800-tallet, og specielt i de seneste årtier er det blevet klart, at det var en dårlig idé, både miljø- og klimamæssigt.

»F.eks. mangler der sten og grus og slyngninger, hvor fiskeyngel kan skjule sig,« siger Tommy Koefoed, civilingeniør i Greve Kommunes afdeling for Natur & Miljø og ser ud over det meget lige vandløb.

»Det er et meget langt tracé, næsten uden fald herfra og ned mod Ishøj By,« siger han.

»Når det regner meget, kommer vandet væltende helt oppe fra Høje Taastrup gennem området her og skaber oversvømmelser både her på markerne og helt ned til Greve Marina. Der er næsten intet til at bremse det,« supplerer Peter Dreier, spildevands- og klimatilpasningsingeniør ved Ishøj Forsyning.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.