Idyllisk ser det ud. Men under overfladen ligger både tungmetaller, tjærestoffer og tungere olieforbindelser.
Idyllisk ser det ud. Men under overfladen ligger både tungmetaller, tjærestoffer og tungere olieforbindelser.

Foto : Michael Rothenborg

Her ligger Danmarks dyreste jordforurening i et villakvarter

En række villaer i hovedstaden er ramt af en type 2-generationsforurening, og de skadelige stoffer ligger også tæt på vand. Men den nyeste vurdering tyder på, at prisen for oprensning siver nedad.
I Rødovre ved København kan man finde et usædvanligt element i diskussionen om generationsforureninger. For det første ligger jordforureningen her som de eneste af de 20 type 1- og 2-forureninger i et villakvarter. For det andet ser det ud, som om forureningen er på vej til at sive ud af listen. 
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

GENERATIONSBOBLERNE

Disse ti forureninger falder størrelses­mæssigt ind under definitionen for generationsforureninger, men enten opfylder de ikke kriterierne for indsats efter jord­foru­renings­loven, eller også er de endnu ikke tilstrækkeligt undersøgt.

De henregnes derfor p.t. til såkaldte type 2-generationsforureninger, men nærmere undersøgelser kan vise, at der er behov for en indsats, og dermed kan nogle af dem blive flyttet til type 1.

Region Syddanmark: Banegravsdepotet og Grindsted gl. losseplads, Phønix i Vejen og Storebælts­vej/Lyn­­frosten i Nyborg (sidstnævnte er ’frikendt’ af regionen, men der er stillet spørgsmålstegn ved det, bl.a. i Folketinget).

Region Sjælland: Proms Kemiske Fabrik i Køge.

Region Hovedstaden: Frederiksberg Gasværk, Poul Bergsøe-grunden i Glostrup, Stål­val­seværket i Frederiksværk og Østre Gasværk i København, samt Damhusda­len i Rødovre.