Her har man haft styr på PFOS-forurening i mere end 10 år

Københavns Lufthavn
Miljøchef Inger Seeberg og miljøkoordinator Anne Kristensen på den brandøvelsesplads, hvorfra der sivede størst mængder brandskum ned mod grundvandet, indtil Københavns Lufthavn udfasede skidtet og byggede pladsen om. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
I Københavns Lufthavn bliver der afværgepumpet for PFAS-stoffer, bl.a. under en brandøvelsesplads. Vandet bliver renset med aktivt kul, og sekundavandet bliver genbrugt eller ledes ud i Øresund.
Indblik14. oktober 2021 kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage

Mens resten af Danmark mere eller mindre febrilsk prøver at finde de mest presserende forureninger med PFAS-stoffer, indledte Københavns Lufthavn allerede i 2011 et samarbejde mellem virksomhed, vandforsyning og myndigheder og besluttede at neddrosle for vandindvindingen nær en brandøvelsesplads - samtidig med etablering af et akut afværgeanlæg.

Ved denne 'Brandøvelsesplads Syd' renser man således grundvandet for PFAS/PFOS på tiende år.

»Det var et heldigt sammentræf af omstændigheder, der gjorde vi blev opmærksom på det så tidligt. Vores brandvæsen har et tæt samarbejde med andre lufthavne og brandfolk verden over, og det er hovedårsagen til, at vi var hurtige ude. Men vi har jo så også fulgt op igen og igen,« siger Inger Seeberg, miljøchef i Københavns Lufthavn.

Øvelsesvand med brandskum sivede ned i jorden

Lufthavnens Brand og Redning-afdeling havde fra begyndelsen af 1970'erne øvet brandslukning med en type brandslukningsskum, der indeholdt PFOS på lufthavnens brandøvelsesplads.  

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.