Her er grundvandet steget 7-8 meter siden 1970’erne

Herlev Simon Rong
Simon Rong foran kælderindgangen, som han måtte sikre, fordi grundvandet trængte op i den (se før-foto nederst). Lovgiv langsigtet, så vi ikke skal lave lappeløsninger, opfordrer han. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Danmark har oplevet grundvandsstigninger på en meter i snit på 30 år, nogle steder meget mere. En ny rapport bekræfter, hvad kritikere har sagt i årevis: At problemet er herreløst, og lokal- og landspolitikere kræver ændring af lovgivningen.
Indblik31. august 2021 kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage

Grundvandet piblede ind lige under gasskabet ved kælderindgangen – og videre ind i kælderen. Simon Hvorup Rong havde intet andet valg end at grave to meter ned og lægge teflon og vandtæt beton.

Det var i sommeren 2020, få måneder før Simon Rong og hans kone overtog huset i Herlev ved København fra sin svigerfar.

Da de flyttede ind i november, stod grundvandet helt op til græsplænen, så der kom store riller, når de slæbte møbler og kasser ind. Og i de våde perioder her i maj og i løbet af sommeren var den gal igen, bl.a. når Simon Rong gik med trillebør.

»Og vi er endda heldigere stillet end så mange andre her i Musikerkvarteret. Da vi så på et andet hus nede ved Kagsmosen, opdagede jeg en hel sø i et hul i kælderen. Ejendomsmægleren slog straks 300.000 kroner af prisen, men det fristede mig ikke, må jeg indrømme,« fortæller Simon Rong.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.