Her bytter PFAS plads med uskadelige klorid-ioner – som kan ledes ud til overfladevand

10. marts kl. 06:061
PFAS rensning resiner
Miljøingeniør Niels Døssing Overheu tjekker slanger og rør i pumpeanlægget på Industrivej. Til højre containeren med resin-beholderen. Illustration: Michael Rothenborg.
Langt de fleste PFAS-afværgepumpninger bruger kulfilter, men enkelte pilotprojekter forsøger sig med resiner i ionbytteranlæg. Et af dem står i et gammelt industriområde i Region Hovedstaden og skal beskytte både vandmiljø og drikkevand. De foreløbige resultater tyder på, at prisen ikke er højere, og effektiviteten mindst det samme.

Materialerne er næsten som nat og dag, hhv. sorte og råhvide. Men der er både forskelle og ligheder på den måde, som kulfiltre og resiner fjerner PFAS fra forurenet vand.

Kulfiltre bruges langt de fleste steder, hvor regionerne har afværgepumpninger til PFAS-holdigt vand – bl.a. 17 ud af de 21 anlæg i Region Hovedstaden, hvor der er påvist PFAS i indløbsvandet (se faktaboks og foto af kul og resiner nederst).

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. marts kl. 14:24

Kunne man forestille sig at det rensede vand blev brugt som drikkevand? Det må jo være en fordel at oppumpe mere til rensning og mindre som drikkevand så forureningen er mindre tilbøjelig til at bevæge sig mod drikkevandsboringer