Gule fliser eller sorte tænder? Blødt vand kræver ekstra klem på tandpastatuben
Når forsyningsselskabet Hofor senere i år indvier ombygningen af landets næststørste vandværk ved Værløse, vil 25 procent af hovedstadsområdets drikkevand have reduceret hårdheden af det ellers ganske kalkholdige østsjællandske vand.
Bag beslutningen om at sænke vandets kalkindhold med adskillige hårdhedsgrader ligger en vedvarende efterspørgsel på blødere vand fra borgerne i Hofors forsyningsområde og økonomiske beregninger, der viser god samfundsøkonomi i at reducere hårdheden - bl.a. pga. mindre brug af kemikalier og slid på elapparater, oplyser Ahmad Yassine, leder af Hofors blødgøringsprogram. Han fremhæver også komforten ved at undgå tør hud og rengøring af tilkalkede installationer, og at borgerne i Brøndby - der nu er fuldt forsynet med blødere vand - er meget tilfredse.
Men blødgøringen, som ligeledes er på vej flere andre steder i landet, har dog også resulteret i drypvise mere kritiske røster. For med kalken forsvinder også en ikke uvæsentlig kilde til fluorid, hvilket har betydning for vores tandhygiejne, ligesom calcium i sig selv er med til at remineralisere tændernes emalje.
»Reducerer man calciumindholdet i drikkevand, ryger der samtidig 10-15 procent af fluoridindholdet. Dermed er det nemmere at få huller i tænderne,« forklarer Kim Ekstrand, der er professor på Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Odontologisk Institut.
Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud
