Grundvands-oversvømmelser skal nu tackles landspolitisk

9. september 2021 kl. 06:051
Lea Wermelin
Lea Wermelin lover, at der kommer en god løsning - om ikke i morgen, så i 2022. Illustration: Keld Navntoft/Miljøministeriet.
Miljøministeren presses af både partifæller og støttepartier på problemet med det højtstående grundvand. Hun lover at dykke ned i løsningsforslagene ved de kommende forhandlinger om en national klimatilpasningsplan.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Der er tale om helt almindelige mennesker rundt om i hele landet, som svigtes. Ikke mindst fordi der faktisk findes kollektive og helhedsorienterede løsninger, som vandforsyningsselskaber hurtigt kan iværksætte, i stedet for at overlade hele problemet til de enkelte boligejere. Lad os nu få lovgivningen lavet om, så vi kan komme i gang med arbejdet.«

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. september 2021 kl. 15:15

I 1800-tallet kunne bønderne med maks 7 års skolegang organisere sig i afvandingslag. Hvorfor ikke bruge vandløbslovens bestemmelser og oprette afvandingslag til at forestå grundvandssænkningerne? I Odsherred har vi lavet et projekt med grundvandssænkning af et område med 2.500 sommerhuse. Kommunen har lagt penge ud til VVM og projektering, som lægges til de samlede udgifter, som pålægges det dertil oprettede afvandingslag. Og udgiftsfordelingen prøves/fastsættes af Taksationskommissionen. Alt sammen efter de tudse gamle vandløbslovsbestemmelser, som har fungeret hidtil. Jeg tror man har glemt de eksisterende muligheder. Om det er en forsyning eller kommunen der bestiller en rådgiver til at lave et projekt, er vel egentlig lige meget. Forskellen er blot, at det er de direkte berørte grundejere, der skal betale. Og ikke alle forsyningens kunder. Den største fordel er dog, at forsyningerne ikke skal prioritere mellem at bruge de begrænsede anlægsmidler på enten miljø- eller klimatiltag (hvor man henset til klimatilpasningsefterspørgslen må forvente, at miljøet taber).