Glemt kildevæld under en park kan mindske udtørring af Københavns Søer ... måske

Her lå Lersøen i gamle dage, og her nedenfor Bispebjerg Hospital er der planer om at genskabe vandspejlet - måske med hjælp fra en underjordisk kilde, der også kan forsyne Søerne med vand.
Her lå Lersøen i gamle dage, og her nedenfor Bispebjerg Hospital er der planer om at genskabe vandspejlet - måske med hjælp fra en underjordisk kilde, der også kan forsyne Søerne med vand. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Der er til tider for lidt vand i det indre København og for meget vand i den nordvestlige del. Derimellem ligger allerede en å. Men det er ikke helt simpelt at kombinere løsningen af de to problemer – som ellers ville være til gavn for både miljø, klimatilpasning og økonomi.
Indblik 25. marts kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage

I tørre somre er der vandmangel i Københavns Søer – i 2018 var der lav vandstand langt ind i efteråret. Samtidig ledes vand fra den såkaldte Lersøkilde i Københavns Nordvestkvarter forbi Søerne og ud på renseanlægget Lynetten.

»Hvis man i stedet ledte vand fra Lersøkilden via åsystemet ind til Søerne, kan det både sikre nok vand i byen, når der er tørke og hedebølger, forbedre vandkvaliteten i byens søer og aflaste vores kloak og renseanlæg,« siger Anders Jensen, leder af Miljøpunkt Nørrebro.

Også Bispebjerg Lokaludvalg har anbefalet Københavns Kommune på denne måde at bruge Lersøkilden til noget fornuftigt (se tegningen over planerne nederst).

Kommunen tygger i øjeblikket på forslagene – men det er ikke helt så enkelt, som det lyder.

Naturlig sø groede til mose 

Står man i Lersøparken i Nordvest, er det svært at finde spor af Lersøkilden – og den sø, den forsynede med vand. Der er en mindesten om, at man i 1939 døbte de første danske baptister i Lersøen, og her er også kloakdæksler af en type og mængde, man sjældent finder i parker.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden