Gamle fiskenet skal genanvendes som bæredygtige afløbsrør

Genbrugsplast
Gradvis omdannelse af fiskenet til genbrugsplast - i baggrunden Lemvig Havn og Limfjorden. Illustration: Klimatorium. Se større version
Skrappe krav og en konservativ rørbranche bremser for brug af genbrugsplast til vand- og afløbsrør i Norden. Det skal et nyt projekt nu forsøge at ændre på.
16. september 2021 kl. 06:06
errorÆldre end 30 dage

De nordiske lande har nogle af de skrappeste krav i verden til vand- og afløbsrør. I modsætning til i de fleste andre EU-lande, hvor man i et vist omfang godt må lave afløbsrør af genbrugsmaterialer, er det ikke tilladt ifølge den nordiske standard Nordic Poly Mark – især fordi rørene skal kunne holde til mere frost og klippegrund end i resten af Europa.

Men nu vil et nyt projekt forsøge at få ændret den nordiske standard, så rørene kan blive mere bæredygtige.

»Vi begynder med afløbsrør, fordi der ikke er samme hygiejnekrav til dem som til drikkevandsrør, « fortæller Peter Sejersen, sekretær for Plastindustriens Rørsektion, der er med i projektet sammen med bl.a. forskere, Lemvig Vand og klimacentret Klimatorium. Brancheorganisationen Danva følger forsøget tæt.

Net genanvendes som Rema 1000-emballage

Planen er, at de første testrør skal produceres med genbrugsgranulat fra virksomheden Plastix, der er specialister i genanvendelse i bl.a. gamle fiskenet. Nettene forvandles f.eks. til emballage i Rema 1000-butikker, og skal nu altså også agere råvare for afløbsrør.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.