Fremtidens stormfloder truer med at oversvømme to af Danmarks væsentligste tunneler

Guldborgsund-tunnelen
Illustration: Vejdirektoratet.
Klimaforandringerne kan give fremtidige digeoverskyl ved Guldborgsundtunnelen og Limfjordstunnelen. Til gengæld er beskyttelsen af landets store tunneller ved at blive opgraderet.
Indblik31. marts kl. 06:02
errorÆldre end 30 dage

Guldborg­sundtunnelen er langt fra rustet til klimaforandringerne, og den nuværende klimasikring risikerer at blive løbet over ende af fremtidens voldsommere stormfloder.

Det oplyser Vejdirektoratet i en mail til Ingeniøren/WaterTech.

»Med fremtidige klimaforandringer kan det give årligt digeoverskyl på de mest kritiske strækninger, der er beliggende i terrænet bag selve tunnelen,« skriver Vejdirektoratet i mailen.

Tunnelen, der ligger ved Smålandsfarvandet, er sikret til at kunne modstå en stormflod med en vandstandshøjde, der er så sjælden, at den statistisk set kun vil ramme en gang i løbet af 10 til 20 år. Men en sådan hændelse vil på grund af klimaforandringer have en højere vandstand i fremtiden, end den har i dag. Dermed vil den nuværende klimasikring ikke kunne beskytte tunnelen på samme niveau i fremtiden.

Allerede i dag er tunnelen sårbar under de meget voldsomme stormflodshændelser, der kun ses med 100 eller 1.000 års mellemrum - såkaldte 100-års hændelser og 1.000-års hændelser.

Limfjordstunnelen mangler også klimasikring

En lignende problemstilling findes også for Limfjordstunnelen. Her er klimasikringen heller ikke opdateret til fremtidige klimascenarier.

De 1,5 meter høje diger om tunnelmundingen beskytter tunnelen mod stormfloder, der svarer til en 100-års hændelse. Den nuværende sikring af Limfjordstunnelen er altså på et højere niveau end ved Guldborgsundtunnelen.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger