Fra gråt til grønt: Rekreativ ruinpark i renoveret renseanlæg

Ålebækken Renseanlæg
Illustration: Michael Rothenborg.
Antallet af overløb til Mølleåen halveres, og mængderne af skadelige stoffer reduceres endnu mere. Og samtidig med denne opgradering og klimatilpasning er dele af det gamle renseanlæg i Lyngby åbnet for offentligheden.
24. august 2021 kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skulle egentlig have været en traditionel oprensning, men er i stedet endt som Danmarks nok første industrielle ruinpark.

Ålebækken Renseanlæg var ved åbningen i 1942 Nordens største. Det blev lukket i 1980, og har siden fungeret som et stort overløbsbygværk, der har ledt store mængder spildevand ud i Mølleåen.

Med ombygningen bliver både antal og mængder betragteligt nedbragt: Hvor det før var cirka 20 gange om året, man ikke kunne holde på spildevandet, er det nu formentlig omkring 10 gange. Kvælstof og fosformængderne skal falde til under en tredjedel, og mængden af suspenderet stof endnu mere.

30. august er der indvielse for offentligheden af de gamle strukturer, der er omdannet til et slags postindustrielt landskab – en grøn ruinpark – hvor man bevarer stedets historie i stedet for at fjerne eller skjule den.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger