Forureningsdetektiver: Gammelt opsporingsværktøj kan også bruges til PFAS

PFAS opsporing vandløb
Illustration: Eurofins.
En jysk forsyning havde problemer med store mængder PFAS i slammet på et af sine renseanlæg. Punktkilden, en metalvirksomhed, blev opsporet ved hjælp af et allerede kendt sensorværktøj.
14. juni kl. 06:06

Et af de helt store problemer med PFAS-forurening er, at det er svært at lokalisere punktkilder. Da de første sager kom frem, troede man, at det var nok at rette opmærksomheden mod brandøvelsespladser og lossepladser. Men efterhånden står det klart, at der kan være mange forskellige punktkilder, og ofte er myndigheder eller forsyningsselskaber på Herrens Mark.

Nu viser det sig imidlertid, at et kildeopsporingsværktøj der hidtil mest har været anvendt til kviksølv og andre tungmetaller, samt tjærestoffer, også kan bruges til PFAS.

Det har man bl.a. haft glæde af på et jysk forsyningsselskab, der opdagede, at PFAS-indholdet i slammet på et af sine renseanlæg overskred grænseværdien - og det ville koste et betydeligt millionbeløb, hvis slammet skulle brændes.

Forsyningen gik derfor i gang gik derfor i gang med screening og systematisk kildeopsporing med Eurofins’ værktøj Sorbicells, som man tidligere har brugt på metaller.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger