Forskere: Tag truslen fra giftige fluorstoffer langt mere alvorligt

PFOS
Der er fundet PFOS i sundhedsskadelige mængder en række steder i landet, f.eks. i drikkevandet på Fanø, i Hedensted, Odsherred og Høje-Taastrup, samt i fisk i Mølleåen og i kød ved Odense og Korsør. Illustration: Nanna Skytte.
Fra ’vidunderkemikalier’ til ’evighedskemikalier’: PFOS og andre fluorstoffer truer danskernes sundhed, ikke mindst via drikkevandet. Vi har kun set toppen af isbjerget, advarer eksperter.
Indblik27. januar kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De giftige industrikemikalier flourstoffer - også kendt som PFAS - er så udbredte i miljøet, at ethvert barn i Danmark fødes med dem. Gennem livet ophober stofferne sig i blod og organer og øger risikoen for kræft, hormonforstyrrelser og andre negative helbredseffekter. Men trods den store sundhedstrussel går det alt for langsomt med at finde og bekæmpe forureningerne, lyder kritikken nu fra flere førende eksperter. 

»Det står allerede nu slemt til med fluorstofferne, og det bliver kun værre. Vi er allesammen udsat, fordi man i årevis har brugt de her fluorstoffer uden at vide, at de var farlige,« siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet.

Inden for det seneste år er der fundet PFAS i oksekød fra kogræsserforeninger i Korsør og senest i Odense - men her udelukkende på borgernes initiativ, for der ingen systematisk undersøgelse er af landets mindst 40 foreninger med græssende dyr. 

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger