Forskere finder corona i københavnske kloakker

Lynetten
Spildevandsprøver er en relativt billig måde at få en idé om det totale antal corona-smittede på - altså ikke bare dem, der er blevet testet, men også dem, der enten går i selvkarantæne eller ikke udviser symptomer.  Illustration: Hviid Photography. Se større version
Forskere fra DTU og AAU har fundet ud af, hvordan man kan teste spildevand for corona-smitte. Også i udlandet er der lovende forsøg med metoden, der relativt billigt kan give en idé om det totale antal smittede.
22. april 2020 kl. 12:59
errorÆldre end 30 dage

Mens myndighederne har gjort klart til at kunne teste op mod 42.000 danskere dagligt – blandt andet for at kunne overvåge smitteudbredelsen – har forskere fra DTU og AAU (Aalborg Universitet) udviklet en langt billigere metode til at overvåge smitteudbredelsen via spildevandsprøver. I første omgang er metoden brugt på københavnsk spildevand. 

Det fortæller professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

»Vi leder efter RNA, og det er let nedbrydeligt i spildevand, så vi har fundet ud af, at vi skal være meget forsigtige med prøverne, når vi behandler dem i laboratoriet. Det er heller ikke så godt med frosne prøver. De skal helst være friske. Men så kan vi også finde vira og tælle dem, så vi har et estimat på smittetrykket,« siger han.

Virus udskilles i fæces

Når man overhovedet kan finde coronavirus i spildevand, skyldes det, at en del af coronasmittede udskiller virussen i fæces – hvorfor WHO også anbefaler, at man lukker låget på toilettet, før man skyller ud, for at forhindre, at viruspartikler blæses op fra toilettet.

Forskerne tester prøverne ved hjælp af PCR-metoden. Polymerase Chain Reaction er en kædereaktion, hvor genetisk materiale fra en organisme – i dette tilfælde RNA fra SARS-CoV-2 – opformeres til mængder, der kan detekteres.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.