Flere fejlkoblinger giver spildevand i regnvandssøer

vand Assens
Illustration: Assens Forsyning.
Separatkloakering og klimaprojekter øger risikoen for, at regnvand kobles på spildevandssystemet og omvendt. Det er langt billigst at forebygge problemet, men alligevel sker der fejl – typisk pga. travlhed og upræcise tegninger.
2. april 2020 kl. 06:05
errorÆldre end 30 dage

I Tommerup på Fyn siver der spildevand ud i byens nye regnvandssøer. Derfor får Assens Forsyning nu alle byens kloakker inspiceret for at finde fejlkoblinger, som er skyld i, at regnvand og spildevand bliver blandet sammen. 

Problemet med fejlkoblinger er velkendt i vandsektoren, men det har vist sig svært at dæmme op for. Faktisk er det stigende i disse år. Det skyldes dels, at en del gamle systemer bliver renoverede - f.eks. i forbindelse med klimaprojekter, som det var tilfældet i Tommerup - dels at stadigt mere af Danmark bliver separatkloakeret (andelen med separatkloakering nærmer sig to tredjedele).

»Vi separatkloakerer jo dels for at aflaste renseanlæggene for regnvand, dels for at undgå overløb, hvor spildevand ender i åer, søer og kystvande. Så ethvert tilfælde af fejlkobling er ærgerligt siger Niels V. Bjerregaard, seniorkonsulent i brancheorganisationen Danva.

Bliver fejlkoblinger ikke opdaget i tide, kan der komme så mange miljøbelastende stoffer ud i åer og søer, at myndigheder kan få problemer med at leve op til EU-vandrammedirektivets krav om ’god økologisk tilstand’ og ’god kemisk tilstand’

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger