Fagfolk: EU-naturbeskyttelse bremser kystsikring - regler bør laves om

Lønstrup kyst
Lønstrup er et af de områder i Danmark, der er hårdest ramt af kysterosion, men sommerhusejernes ønske om mere effektiv klimasikring afvises af staten med henvisning til Natura 2000-reglerne. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Både diger og sluser mod oversvømmelse og erosionsbeskyttelse bliver forsinket eller helt forhindret af EU’s meget strikse Natura 2000-regler. Ministeren er enig med kritikere i behovet for at se på en revision af regler og andre tiltag.
30. september 2021 kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage

I Roskilde blev kystsikring for det meget lavtliggende Jyllinge Nordmark forsinket i mere end fem år, fordi byggeriet greb ind i blot 0,09 procent af et EU Natura 2000-område.

I Seden Strandby ved Odense blev en længe planlagt digeløsning ændret, fordi kommunen og dens rådgiver vurderede, at der ville være stor juridisk risiko ved en placering blot få meter inde i et Natura 2000-område.

Og i hovedstadsområdet bliver beskyttelsen af titusindvis af borgere mod en stormflod fra syd forsinket, fordi enkelte arter og naturtyper i forvejen ikke har særlig gode forhold i det nærliggende Natura 2000-område.

Det er eksempler som disse, der nu får fagfolk til at erklære, at den gode EU-naturbeskyttelsessag er gået over gevind.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.