Er kommunerne sløve eller hurtige til at beskytte boringsnært?

Landbrug - traktor
Illustration: Bigstock. Se større version
Godt 80 procent af de boringsnære beskyttelsesområder er risikovurderet, og det er ifølge ministeren alt for lidt, for kommunerne skal også nå en beskyttelsesindsats inden slut-2022. KL er overbevist om, at kommunerne når i mål.
28. oktober 2021 kl. 06:27
errorÆldre end 30 dage

Miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at kommunerne er alt for langsomme til at få risikovurderet de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) – for at fastslå, om der er brug for yderligere beskyttelse af dem mod f.eks. landbrugets pesticider.

Kommunernes Landsforening (KL) mener derimod, at kommunerne er nået langt.

Uanset hvem der har (mest) ret, bliver der nu indkaldt til nye forhandlinger mellem ministeren, KL, Landbrug & Fødevarer, samt Danva og Danske Vandværker.

»Hvis kommunerne ikke når i mål med at beskytte de boringsnære beskyttelsesområder, er det en klar præmis, at vi politisk står klar med et generelt forbud,« siger Wermelin i en pressemeddelelse, hvor hun opfordrer kommunerne til at »kridte skoene.«

Minister: Det går alt for langsomt

Tallene bag uenigheden viser, at kommunerne har risikovurderet 79 procent af BNBO’erne her, godt et år før, at beskyttelsen skal være på plads. 

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.