Er det et problem, at PtX kræver store mængder og meget rent vand? Fagfolk er uenige

Thyborøn
Illustration: Region Midtjylland.
Rent vand til PtX er ikke noget problem, mener SDU-professor i cirkulær økonomi, der foreslår transport af vand i tankvogne. Dårlig idé, lyder det fra brancheorganisation. Imens er der usikkerhed om, hvem og hvordan der skal renses til den ultrarene kvalitet, der kræves i elektrolyse.
26. april kl. 06:09

Der er stadig stor usikkerhed om, hvordan der skal leveres tilstrækkeligt rent vand til regeringens storstilede planer om Power-to-X-anlæg (PtX). Der er også uenighed om, hvorvidt vandbehovet – og kravene til vandkvalitet - vil give reelle problemer eller ej.

Regeringen har nu meldt målet for PtX ud – 4-6 GW installeret elektrolysekapacitet. Det giver ca. 100 PJ brint/år svarende til 0,9 Mt brint/år, fremhæver Henrik Wenzel, ingeniør, professor og ingeniør og leder af SDU Life Cycle Engineering på Syddansk Universitet.

»Brint udgør vægtmæssigt 1/8 af vand, så i runde tal skal der bruges godt 7 millioner ton vand om året for at producere denne brint – så PtX kan dermed forøge behovet for drikkevand med 1 pct.,« siger Henrik Wenzel, der ikke mener, at det er et potentielt problem.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger