Er Danmark verdens bedste i drikkevand? Næppe. Og vi skal i hvert fald stramme op

21. april 2022 kl. 06:231
Drikkevand
Ingeniørforeningen IDA foreslår bl.a. flere midler til forskning i drikkevand, hvis Danmark skal fastholde og forbedre sin position på verdensmarkedet. Illustration: Bigstock.
Glasset er kun halvt fuldt, når man spørger vandeksperter, om Danmark har en klar position som verdensførende på drikkevand. Uddannelsen er ikke god nok, og vi har ikke tilstrækkelig kapacitet til at udvikle de nødvendige, nye teknologiske løsninger. Det viser en ny rundspørge.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark er måske nok verdensførende på vandområdet. Men vi er det mere på spildevand og klimatilpasning, end vi er på drikkevand.

Det viser en ny rundspørge blandt vandeksperter, som Rambøll Management Consulting har gennemført for Ingeniørforeningen, IDA med input fra WaterTech/Ingeniøren. 198 fremtrædende fagfolk fra vandselskaber, rådgivningsfirmaer, organisationer og uddannelsesinstitutioner er blevet inviteret til at deltage, og 46,5 pct. af dem har svaret på spørgeskemaet.

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. april 2022 kl. 18:00

Mange danskere er af den fejlagtige opfattelse, at vi i Danmark har noget ef verdens reneste drikkevand. Man kan spørge sig selv, hvorfor skulle dette være tilfældet. Danmark ligger på en sandbanke, vi har intensivt landbrug og vi har indtil for ganske få år siden bortskaffet vores affald i huller i jorden, uden at der er sikret for forurening. Der udsiver masser af farlige stoffer og de ender i grundvandet som jo også er vores drikkevand. Men vi tester da vores drikkevand? Ja, men det er meget få stoffer der testes for og det er jo sådan, at der ved test kun registreres de stoffer der testes for. Hvis du kigger på testresultaterne fra dit lokale vandværk er der max 15 stoffer der er obligatoriske. (i Californien er der 1100) Danmarks drikkevand er rent, når der ikke findes nogle af de 15 stoffer over den tilladte grænseværdi. resten af urenheder der måtte findes ved man ikke noget om. I Californien stille man krav om at drikkevandet der leveres til kunderne skal være rent. I Danmark er kravet at vandet ikke indeholder for store mængder af de stoffer vi har valgt at teste for. Der er ingen garanti for, at vandet ikke indeholder andre farlige stoffer som eks.vis Flourstoffer og pesticider. Vi har fundet flourstoffer i oksekød fra dyr der har spist forgiftet græs. Hvis græsset er forgiftet skal der ikke megen fantasi til at vurdere om flourstofferne også er kommet i grundvandet. Det er næsten logik. Det er vigtigt, at befolkningen er opmærksom på hvad man indtager, der er ikke andre der tager ansvar for det, kun i den udstrækning der er lovgivet omkring giftstofferne og her har indsatsen ikke været overvældende. Vores firma Genvand ApS arbejder bl. andet med rensning af drikkevand. Vores arbejde har medført at vi ikke drikker vand fra den offentlige forsyning, før det har været gennem vores vandrenser og vi er sikre på at vandet er rent. Genvand ApS Søren Quist