Ekstremregn kan gøre parker sundhedsfarlige

Fredens Park
Illustration: Michael Rothenborg.
Advarselsskilte om spildevand på græsplænen og midlertidig afspærring kan blive konsekvensen i nogle parker efter skybrud og kraftig regn. Forskningsprojekt har kortlagt risikoen for, at børn bliver syge af at tumle rundt på græsset. Der er store forskelle på parkerne.
25. januar kl. 06:27
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er langt billigere at lade parker være opsamlingsbassiner for skybrud eller kraftig regn end at skulle udvide kloakkerne. Men i visse tilfælde kan det være sundhedsfarligt at færdes på de sjappede græsplæner bagefter.

Det viser et forskningsprojekt under Vandsektorens Teknologiudviklingsfond VUDP, hvor Hofor og DHI sammen med DTU og forsyningsselskaberne i Aalborg, Odense, Gladsaxe og Gentofte har gransket effekten af at lade parker fungere som opsamlingsbassiner.

»I nogle parker er der en vis sundhedsrisici, i andre er den minimal. Det afhænger ikke mindst af kloaksystemets kapacitet,« siger Jes Clauson-Kaas, chefkonsulent i Hofor.

Han står sammen med seniorbiolog Claus Jørgensen fra DHI i Fredens Park i København, en af de fem parker i undersøgelsen der har størst sundhedsrisiko efter skybrud eller kraftig regn.  På den anden side af Blegdamsvej ligger Fælledparken, den af de fem parker der har mindst sundhedsrisiko.

Campylobacter og andre mikroorganismer

Forskellen skyldes, at kloaksystemet her ved Fredens Park kan rumme relativt små regnmængder – og det ved Fælledparken kan rumme relativt meget.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger