Eksperter i drikkevand: Flyt penge og fokus fra pesticider til PFAS-stoffer

Drikkevand
PFAS-stoffer i drikkevand er langt farligere end pesticider. Det bør man tage konsekvensen af, siger to professorer. Illustration: Danva.
Et mikrogram PFOS er flere hundrede tusinde gange farligere for menneskers helbred end et mikrogram med pesticidstoffet BAM. Penge til drikkevandsbeskyttelse bør øges eller omfordeles fra pesticider til PFOS og andre PFAS-stoffer, mener to professorer. Venstre vil øge bevillingen på området.
24. februar kl. 05:33
errorÆldre end 30 dage

For at beskytte det danske drikkevand og borgeres helbred mod uønskede kemikalier, bør politikerne på Christiansborg flytte penge og fokus fra ofte ganske ufarlige pesticider og deres nedbrydningsprodukter over til industrikemikalierne PFAS - også kendt som fluorstoffer. Når der er begrænsede økonomiske ressourcer til at bekæmpe forurening af drikkevandet, handler det om at få mest beskyttelse af folkesundheden for pengene.

Sådan lyder det samstemmende fra to professorer inden for miljø og kemi efter en række fund af PFOS og andre giftige PFAS-stoffer over grænseværdierne

Nina Cedergreen, der er professor i miljøtoksikologi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, påpeger, at eksempelvis ét mikrogram af fluorstoffet PFOS er flere hundrede tusinde gange farligere for menneskers helbred end det mest udbredte pesticid-nedbrydningsprodukt BAM.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger